MKNŽ Ilirska Bistrica, petek, 23.03.2001:

VALINA (Avstrija)

Z veseljem vam predstavljamo mladi trio iz zgornjeavstrijskega jeklarskega mesta Linz ter njihov debitantski album pri Trost.

Vplivi so očitni ter prihajajo naravnost iz srca - in ostanejo tam:hardcore duh in rhythm/guitar/breaks-tradicija Shellac/Slint/Touch & Go družine, spremljano z melanholičnim udarcem; pesem jokajoče lepote, ki priča o neizpovedanih hrepenenjih (potisne vas v ljubezen in osamljenost...).

Na njihovih spletnih straneh lahko poslušate pesmi "False Sushi Cooks Among Us" ali "the murder club" in še veliko več. Čudovta moderna kitarska glasba: brez kompromisov ter z veliko emocijami.

Poleg njihovih glasbenih korenin v hardcore sceni Linza ter njihovega dela v lokalnem mladinskem/občinskem centru vedno poskušajo odpirati nova poglavja; iščejo glasbene in/ali osebnostne spremembe. Za njih ni mirovanja - ne glasbenega ne estetskega. Abstraktne strukture motijo tihe trenutke nežne lepote.

Po svojem 7" v lastni produkciji "Poor & obscure" (1996) in dveh evropskih turnejah je napočil čas, da predstavijo in dokumentirajo dosežke štirih let trdega dela s primernim izdelkom: "Into Arsenal Of Codes" pripoveduje o tem iskanju in odkrivanju; nadaljevanje je zagotovljeno. 180-gramska plošča in prijeten ovitek (motiv: hladna melanholična luka njihovega domačega mesta Linza)... s svojimi lastnimi besedami...

Valina se nahajajo tam, kjer bodo vedno. Odgovarjajo nazaj. Na vprašanja razvoja - konstantno razvijajoč odgovore. Naprej v vse smeri s svojimi naravnimi in negovanimi odkritost/čudaštvo potenciali - igrajoč rock verzijo kratkovalovnega radia. Poslušamo jih bo sobotah.

Poslušamo jih ob nedeljah. Lepota obstaja le v odnosu do...umazanije. Politično. Hrup še ne obstaja. Sindikati ne obstajajo več. Čas je. Naš čas. So glasbeniki, ki najdejo eden drugega. In so ljudje, ki iščejo skupaj. Glasbeno. Valina je bend. Nič več. Nič manj razburljivega. "Into arsenal of codes." Prvenec kot spodbujanje k ugibanju. Nobenih kod. Slika drobca leta 1999. Posneto v štirih dneh v Elch studios v Bietigheimu (Nemčija) pod taktirko Bernharda Hahna. Zadovoljstvo zdaj. Zadovoljstvo v delu, ki je pripeljalo do sodelovanja z založbama Trost in Conspiracy. Je celota. In ostaja majhna.