Mladinski Klub Nade Žagar

Koncerti
Povezave
Zgodovina
Pretekli projekti
Avdio/video posnetki
Fotogalerija
Kdo smo?

Mladinski center Sokolski Dom

English

MKNŽ Ilirska Bistrica, petek, 02.02.2001:

SONNY VINCENT & THE SAFETY PINS (ZDA)
+
HOT ROD HONEYS (BELGIJA)

V februarju se nam obeta ponovno srečanje z živo ikono ameriške rock scene, večnim marginalcem ameriškega punka Sonnyjem Vincentom. Pred dobrimi tremi leti je na svoji evropski turneji, ki jo je poimenoval "Punk Rock Never Sounded So Wrong", gostoval v Ljubljani v ugledni družbi basista Steva Baisea (včasih Devil Dogs, Vikings) in bobnarja nekdanjih Stooges Scotta Ashetona. Trojka je na Metelkovi odigrala koncert, ki se ga še danes z ugodjem in veseljem spominjamo.

Sonny Vincent je kot pravo punk dete odraščal na newyorških ulicah in v klubih, že v rani mladosti obdan z vsem kar tvori rock'n'roll underground. Pri trinajstih letih je (ilegalno) stanoval v ženskem študentskem domu, skupaj s tremi študentkami. Pri štirinajstih je imel prvi javni nastop, pri petnajstih pa so ga za nekaj časa spravili v popravni dom, kasneje pa je bil zaradi enega samega džojnta (finese ameriškega sodnega sistema) za dve leti (prvič) zaprt. Vendar karkoli in kjerkoli je že to počel, vedno ga je spremljala njegova Gibson Les Paul kitara, letnik 1969.

Na ameriški glasbeni sceni se je Sonny Vincent pojavil v prvem valu punka leta 1976 s skupino Testors. Bend je deloval pet let, po njegovem razpadu pa je Sonny zatem zbral novo ekipo in ustanovil skupino Sonny Vincent & The Extreme in za tem še Model Prisoner, vendar sta oba benda kmalu razpadla. Daljšega daha je bila leta 1989 ustanovljena skupina Shotgun Rationale, poleg Sonnyja pa so v njem sami izkušeni punkerji - nekdanji člani Loveslug, Plasmatics, Beats of Bourbon. Bend je v šestih letih delovanja posnel štiri albume.V isto časovno obdobje Hüsker Dü, Replacements, Dead Boys, sodi tudi sodelovanje Sonnyja Vincenta, tako koncertno kot studijsko, z bobnarko in nekdanjo članico skupine Velvet Undergorund, Moe Tucker. Sonny Vincent je leta 1992 izdal tudi dva solo albuma, antološkega "Recordings 1979-1991", zadnjega z naslovom "Good Dogs Die Young" pa leta 1997 pri založbi Noiseworks Records.

V svojem dolgoletnem in razgibanem glasbenem življenju je Sonny Vincent sodeloval s praktično vsemi, ki v ameriškem punk svetu kaj pomenijo in izdal neverjetno število plošč v različnih svojih in tujih glasbenih projektih - Testors, S.V. & The Extreme, Shotgun Rationale (največ plošč je izdal v okviru te zasedbe, ki je neprestano menjala in dodajala znana glasbena imena - Cheetah Chromee, Richard Hell, Scott Asheton, Sterling Morrison, Moe Tucker - oba nekdaj Velvet Underground, Captain Sensible…), The Dons, S.V.& The Rat Race Choir… Sodeloval je na treh ploščah Moe Tucker in izdal devet solo plošč. Zadnjo ploščo z naslovom Parallax In Wonderland je izdal lani, poleg njega pa se na plošči zvrstijo: Wayne Kramer, Scottom Ashetonom, Captain Sensible, Ron Asheton, Jimmy Warwas in Blacky.