Mladinski Klub Nade Žagar

Koncerti
Povezave
Zgodovina
Pretekli projekti
Avdio/video posnetki
Fotogalerija
Kdo smo?

Mladinski center Sokolski Dom

English

MKNŽ Ilirska Bistrica, sobota, 13.05.2000:

psycho-path

Psycho-Path so od samih začetkov, ti segajo v leto 1993, če se naslonimo zgolj na ime Psycho-Path, zavedno izbrali drugačno glasbeno pot. Takrat so nosilni člani skupin Psihopati in T.S.F.W.?, "opremljeni" z bogatimi koncertnimi izkušnjami, pridobljenimi v avstrijskih in madžarskih klubih, pričeli graditi na psihoradikalnem in naelektreno inteligentnem, hrupno kitarskem zvoku. Upravičeno vztrajanje Meli (vokal), Jerneja aka Henryja (kitara), Denisa (kitara), Mateja (bobni), Janeza (bobni) in zvočnega upravljalca Štefana na svoji poti, se je danes, sedem let kasneje, izkazalo kot upravičeno in edino pravilno.

Slovenski rokerji so posebni v dojemanju glasbene širine, imajo osebnost, ki jo premorejo redki, ter izostren smisel za minimalizem, ki je vedno prisoten v glasbi, in še posebej v grafični podobi naslovnic ter na spremnih tiskovinah. Ustvarjajo poglobljeno, skoraj filmsko glasbo, ki pa je vse prej kot pompozna ali spektakularna. Kot nalašč za "plesno predstavo" Terminal" (istoimenski v živo posnet album bo izšel pomladi leta 2000), ki je po samozaložniških podvigih - izdaji albumov "Jiu Jitsu" (1997) in "Autoerotic" (1999) - njihov tretji glasbeni projekt in verjetno tudi največji glasbeni izziv doslej. Govora je seveda o glasbenem sodelovanju in živi spremljavi rock skupine v plesni drami, ki se dinamično odvija v zaprti kocki iz pleksi stekla. Kmalu tudi na gostovanju po Evropi! V sedmih letih intenzivnega delovanja so si prislužili številne lovorike in priznanja (večkratni dobitniki nagrade naj rock bend v Sloveniji - leto 1997 in 1999), pesmi imajo objavljene na številnih kompilacijah doma in na tujem, v lastni režiji so posneli dva video spota (Dehydrated in United Fuckers), nedavno so na 35 mm filmski trak ovekovečili tretji videospot - pesem No-Fi (režija Iztok Zupe, avtor videospota frakcije Laibach 300.000 Verschiedene Krawalle), pripravljajo se na snemanje spota za pesem Air Rager v katerem kot gostujoči vokal sodeluje Scott McCloud iz skupine Girls Agains Boys, ki je tekstovno sodeloval tudi pri odmevnem projektu Terminal.

Psycho-Path so nastopali s številnimi priznanimi skupinami (Faith No More, Come, Girls Against Boys,..), izpeljali so tri uspele centralno evropske klubske turneje, imeli več pomembnih festivalskih nastopov (Beach Bum - Italija, Pepsi Sziget - Madžarska, A&M - Hrvaška, Westfalen festival - Nemčija, Q-Pop festival - Nemčija, Voice Of Art - Nemčija, Hangar-fest - Avstrija, Broadhamma - Avstrija..) ter si nabirali izkušnje s sodelovanjem pri številnih projektih z Američani (Playboy, firma Mentos in nenazadnje USGIGTV - s spotom Dehydrated so osvojili prvo mesto!). Opaženi so bili tudi na nedavnem Demo Listening sessionu v okviru Westfalen festivala iz Dortmunda, kjer so v konkurenci alter rock skupin zasedli tretje mesto. Zatorej ni pretirano spoznanje, da so s Psycho-Path v Sloveniji, kjer so bili doslej glavni glasbeni izvozni produkt elektro skupine, dobili čvrsto rock skupino, ki s pomočjo dobrega prijatelja in producenta Hannesa Jaecka alias J.Kella gradi doživeto in izpovedno kitarsko glasbo, dramatično in zapeljivo obenem. Če vam izdamo, da je skupina še vedno brez založniške pogodbe, nam boste samo pritrdili, da gre še za eno od tistih dobro varovanih rokerskih skrivnosti v Evropskem glasbenem prostoru. Naj bo Psycho-Path razkritje novega tisočletja!

Od spogledovanja in zapeljevanja do vzburjanja:
1993 - ustanovni člani Psihopat in T.S.F.W. se združijo v Psycho-Path
1995/96 - Psycho-Path nastopijo na krajši poslovilni turneji hamburških Kastrierte Philosophen po Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem, kjer dve leti zapored igrajo tudi na festivalu LMS. Pri nas igrajo na Novem rocku'95, gostujejo v oddaji Izštekani na Radiu Študent, se v okviru oddaje predstavijo v klubu Dakota, gostujejo v Beogradu, se uvrstijo v tekmovalni del na puljskem festivalu A&M festival in so predskupina Zeni Geva (MKNŽ, Ilirska Bistrica) ter Girls Against Boys (K4, Ljubljana).
1997 - izdaja prvega albuma "Jiu Jitsu", ki je proglašen za album meseca v oddaji Studio City (TV Slovenija), nastop na Beach Bum Rock festivalu pri Benetkah v Italiji (nosilci manjšega odra), dve klubski turneji po Avstriji, Nemčiji in Švici, festivali v Avstriji, Sloveniji in Nemčiji, predskupina Faith No More v Ljubljani.
1998 - naj rock skupina in "Jiu Jitsu" rock album leta 1997 po izboru Radia Študent, MARŠ, oddaje Studio City (TV Slovenija) in oddaje Pomp (TV Slovenija), priznanje občine Lendava za dosežke na področju kulture in promocije občine v Sloveniji in na tujem, nastop na A&M festivalu v Pulju in na največjem vzhodnoevropskem festivalu Pepsi Sziget'98 v Budimpešti na Madžarskem (glavni oder), Psycho-Path prispevajo dve pesmi z albuma "Jiu Jitsu" za Playboyjevo TV serijo "Playboy's behind closed doors - Swinging", klubska turneja po Avstriji in Nemčiji s skupino Sans Secours, Meli odpela družno z Uwejem (bas kitara) pesem "I See the Sun", ki izide na novem izdelku skupine Sans Secours "Reverb" (Community/Virgin).
1999 - plaketa Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku za pomembne dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih, tretja nagrada v natečaju "Airwaves: The Free Radio Promotion Contest" kanadske družbe Music Media Network, ki je bil organiziran na spletnih straneh omenjenega podjetja, sodelovanje Psycho-Path s priredbo Police "Synchronicity II" na kompilacijskem CD-ju "May You be with the Force" založbe Dolores Rec., ta pa zaradi zapletov pri pridobivanju avtorskih pravic in dogovoru glede izida pri pravnih zastopnikih članov skupine The Police vse do danes ne dočaka izida., obširna klubska in festivalska turneja ob izidu albuma Autoerotic po Sloveniji, sodelovanje v projektu - festivalu Gamma Pop, ki julija gostuje po Italiji, v okviru le-tega nastopijo na Beach bum festivalu (Benetke), Supersonicu (Faenza) in Scandelara Rock (Bologna), nastop na največjem slovenskem rock festivalu Rock Otočec, nastop na dveh pomembnih avstrijskih festivalih: Broadhamma in Ilz, a kategotiji alter rocka so na Demo Listening Sessionu v okviru Westfalen festivala v nemškem Dortmundu uvrščeni na tretje mesto, v drugi polovici leta 99 se posvetijo snovanju avtorske glasbe (pri tekstih aktivno sodeluje tudi pevec in kitarist ameriške skupine Scott McCloud in za pesem Air Rager posodi tudi svoj glas) za plesno dramo Terminal avtorja in koreografa Matjaža Fariča, v kateri tudi nastopajo v živo, predstava je premierno predstavljena v Murski Soboti in Cekinovem gradu v Ljubljani, preseli se v Linhartovo dvorano Cankarjevega doma, kjer je še vedno na sporedu (vsega skupaj je doživela že več kot deset ponovitev), skupina s svojim stalnim producentom J.Kellom v živo posname decemberske predstave - stečejo tudi priprave na miksanje in na izdajo v živo posnetega albuma Terminal, v decembru je posnet tudi tretji videospot za pesem "No-Fi" (režija Igor Zupe, so-produkcija Studio Arkadena), je prvi slovenski glasbeni videospot posnet na 35 mm filmski trak, poleg uspehov Psycho-Path na spletnih straneh Mp3 in Vitaminic ter USGIGTV, bo ravno videospot No-Fi najbolj vznemiril slovensko javnost.
2000 - ponovno naj rock skupina in "Autoerotic" rock album leta 1999 po izboru Radia Študent in MARŠ, "Dehydrated" postane videspot leta'99 na ameriški na spletnih straneh delujoči USGIGTV, pesem "No.-Fi" je uvrščena na več kompilacij, poleg Genetic Mutations II (Skandinavija, V.Briranija) in Demo Listening Session (Nemčija) tudi na kompilacijsko izdajo vodinega nemškega alter rock magazina Visions (naklada 75.000 izvodov), stečejo priprave za gostovanje predstave Terminal na tujem (Makedonija - Skopje, Belgija - Bruselj, Avstrija - Dunaj,..) in izid tretjega albuma Terminal,…

Zavoljo albuma "Autoerotic" tudi samovzburjanje poslej ni več to, kar je bilo!

Psycho-Path