Mladinski Klub Nade Žagar

Koncerti
Povezave
Zgodovina
Pretekli projekti
Avdio/video posnetki
Fotogalerija
Kdo smo?

Mladinski center Sokolski Dom

English

MKNŽ Ilirska Bistrica, petek, 05.01.2001:

NULA (Šibenik, HR) + FAKOFBOLAN (Pula, HR)

MKNŽ Ilirska Bistrica po novem letu ne bo počival, temveč bo v novo tisočletje vstopil delovno in udarno.

Že v petek, 5.1.2001 vam bomo postregli z dvema najpopularnejšima hrvaškima punk bendoma. NULA iz Šibenika in FAKOFBOLAN iz Pule. Nula in Fakofbolan so se za praznike odločili zajadrati po Evropi (Avstrija, Nemčija, Francija, Španija, Italija, Slovenija, finale v Puli) in bodo na tej turneji (od 21.12. 2000 do 6.1. 2001) edini slovenski koncert odigrali v MKNŽ Ilirska Bistrica v petek 5.1.2001. Oba benda verjetno že vsi poznate (vsaj tisti, ki kaj stavijo na punk), saj so v sosednji državi postavili nove smernice v pojmovanju punka in v začetku/sredini devetdesetih utrli pot, po kateri je stopilo ogromno istomislečih. V razmeroma kratkem času so dosegli skoraj kultni status na Hrvaškem (deloma tudi v Sloveniji- prvi koncert v Sloveniji so odigrali na 1. Feistriz punk/hc festivalu v MKNŽ aprila '95) in potrdili svoje potenciale.

Vse pa se je začelo s prvo D.I.Y. non-profit vinilno ploščo, ki so jo skupaj izdali Nula in Bijes zdravog razuma. Ta plošča je bila kmalu razprodana, prav tako tudi njeni ponatisi. Nula so brezkompromisno s surovim anarcho punkom napadali tedanje razmere na hrvaškem (vojna, revščina, lakota). Izdali so tudi prvo samostojno kaseto (32 komadov, 80 minut hitrega punk/hc-ja), ki ne sme manjkati pri nobenem pravovernem punkerju. Z nešteto koncerti po hrvaški in Sloveniji so vedno polnili klube in poskrbeli za pravcato punk rajanje. Njihov zadnji izdelek je bil 10 '' skupaj z poljskimi Enough.

Oder v MKNŽ-ju pa bodo osvežili tudi puljski poulični punkerji FakOfBolan, ki jih poznamo že po dveh izvrstnih koncertih v Ilirski Bistrici. Še bolj so mogoče znani njihovi albumi; prvega so si razdelili s someščani Dark Busters (samozaložba, 1996), medtem ko je drugi 'Jedini dokaz' (Dirty Old Town) samostojen. Tretji je že pripravljen in mogoče si ga boste lahko že privoščili na koncertu v MKNŽ. FOB nam ponujajo adrenalinsko dozo punka, ki ga radi primerjamo z angleškim pouličnim (street) oi punkom. Middle tempo pogo punk z veliko spevnih vokalov in vse več ska vmetkov, garantira dobro punk veselico. Kvartet velja za eno izmed najbolj močnih koncertnih punk zasedb, ki delujejo na Hrvaškem, kar so potrdili tudi z dvema evropskima turnejama. Celo KUD Idioti so rekli, da so FOB edini bend, s katerimi bi radi šli na turnejo.

Vljudno vabljeni na prvo punk fešto novega tisočletja.